tiistai 1. marraskuuta 2016

Jenny Downham: Before I Die


"All I know is that I have two choices – stay wrapped in blankets and get on with dying, or get the list back together and get on with living."

16-vuotias Tessa on sairastanut leukemiaa jo neljä vuotta. Hoidoista huolimatta hänen elämänsä lähenee loppuaan, mutta hän päättää ottaa viimeisistä kuukausista kaiken irti. Hän tekee listan, jota hän yrittää toteuttaa loppuun saakka parhaan ystävänsä, Zoeyn kanssa. Listaan kuuluu kaikkea huumeista ekaan kertaan.

Kirja kuuluu genreen nuoret aikuiset. Koin kuitenkin kirjan ihan viihdyttävänä lukemisena aiheestaan huolimatta. Kertojana on Tessa itse, joten oli hauska päästä kurkistamaan hetkeksi teinin pään sisälle. Tessa kamppailee ihan samojen asioiden kanssa kuin kaikki muutkin teini-ikäiset, mutta vakava sairaus tuo synkän sävyn ja lopullisuuden kaikkeen.

"I wish I had a boyfriend. I wish he lived in the wardrobe on a coat hanger. Whenever I wanted, I could get him out and he'd look at me the way boys do in films, as if I'm beautiful."

Tessan kertomus on samalla tarina hänen perheestään, johon kuuluvat eronneet vanhemmat ja pikkuveli. Naapurista löytyy ensirakkaus, joka pysyy vierellä loppuun saakka. Jokainen läheisistä suree omalla tavallaan, eikä yhteenotoilta voi välttyä.

Olen työssäni hoitanut syöpää sairastavia ihmisiä ja nähnyt, että jokainen tekee surutyötä omalla tavallaan. Koskaan ei pysty ennalta sanomaan, kuinka joku ottaa uutisen vakavasta sairaudesta tai sen etenemisestä. Kirjan Tessaa voi ajatella täysin vastuuttomaksi ja ärsyttäväksi teiniksi, mutta toisaalta hänen ajatusmaailmansa voi ymmärtää hyvin. Hän haluaa elää viimeiset hetket täysillä, koska hänellä ei ole enää mitään menetettävää.

"Funny how when life was that simple, you never really realized how lucky you were."Mitä sinä tahtoisit tehdä tai kokea, jos tietäisit olevan vain muutama kuukausi aikaa jäljellä?Jenny Downham on brittiläinen kirjailija ja entinen näyttelijä. Before I Die on hänen ensimmäinen romaaninsa.

Jenny Downham: Before I Die
A Penguin Random House Company UK 2015 (alkuperäinen painos 2007)
327 sivua

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti