tiistai 1. marraskuuta 2016

Kristiina Vuori: Kaarnatuuli

Kristiina Vuoren Kaarnatuuli on fiktiivinen kuvaus todellisen 1500-luvulla eläneen Valpuri Innamaan elämästä. Valpuri itse on kertojan äänenä. Teksti on ihanan rikasta ja vanhahtavaa kieltä, jossa on paljon historiallisia yksityiskohtia ja hekumallisia hetkiä.

"Hän vain kohautti olkapäitään, kääntyi ja lähti. Istuin liikahtamatta vielä kauan sen jälkeen, kun hänen askeleitaan ei enää kuulunut. Naimaliittomme oli kuin lemmehtynyt kalja. Liian väljähtynyt, jotta siitä olisi nauttinut, mutta kyllä se yhä pahimman janon petrasi. Se sai minut surulliseksi, mutta tämä murhe oli jo niin kulunut, että sitä oli turha jäädä kaluamaan. En tiennyt, missä mieheni tuhlasi aikaansa, enkä antanut sen askarruttaa mieltäni. Minulle riitti, ettei hän enää kompuroinut yhteiseen vuoteeseemme simapäissään ja ettei selkäni takana enää sipisty puoliääneen jos jostakin naikkosesta."

Tarina vie mennessään heti ensimmäisiltä sivuilta, kun Valpurin mies Henrik mestataan rangaistuksena maanpetturuudesta. Valpuri jää yksin kahden pienen lapsen kanssa ryöstettyyn kotiinsa, mutta hän päättää selvitä tilanteesta voittajana ympärillä riehuvista kulkutaudeista ja sodista huolimatta.

Elämä naisena 1500-luvun Turussa ei todellakaan ole ollut helppoa. Valpuri on kuitenkin tomera ja kipakka nainen, joka ei jää sanattomaksi. Hän ei pelkää ketään eikä mitään, tai jos pelkääkin niin osaa tarpeen tullen olla näyttämättä sitä. Hänellä on loppujen lopuksi hyvä sydän, vaikka suhde vanhempaan tyttäreen ja aviomiehiin on monesti katkolla. Hän ehtii olla elämänsä aikana naimisissa neljä kertaa.

Miehistään huolimatta Valpuri pitää päänsä ja toimii Innamaan kauppahuoneen johtajana Henrikin kuoltua. Hän toimii määrätietoisesti ja kunnianhimoisesti kohoten Turun rikkaimmaksi porvariksi. Aika hyvin naiselta aikana, jolloin naisella ei ole ollut mitään arvoa ja mies on ollut perheen pää.

Valpurin tarina teki minut iloiseksi siitä, että saan elää 2000-luvun Suomessa. Tasa-arvossa on aina parantamisen varaa, mutta lähtökohdat ovat aivan erilaiset kuin 500 vuotta sitten. Arvostan historian vahvojen naisten ponnisteluja sen eteen, että meillä olisi paremmat oltavat.Kristiina Vuori on työskennellyt viestinnän ja markkinoinnin alalla, kunnes siirtyi vapaaksi kirjailijaksi vuonna 2013. Hän kirjoittaa taiteilijanimellä, koska joutui tekemään aluksi myös omaa työtä kirjoitustyön ohella. Kaarnatuuli on hänen viides historiallinen romaaninsa.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti