keskiviikko 7. joulukuuta 2016

Retkipäiväkirja: Fiskarsin ruukkikylä

Kävimme Fiskarsin ruukkikylässä kaveriperheen kanssa 26.11. Fiskarsin kylä on tunnelmallinen, Keski-Euroopan tunnelmaa henkivä kylänraitti, jota reunustavat joki, lukuisat pikkuputiikit ja designmuseot. Kylä sijaitsee Länsi-Uudellamaalla, noin 90 km Helsingistä länteen. Torin laidalla on yksi lähiseudun parhaimpia leikkipuistoja ja mikä parasta, aivan niiden vieressä on ilmaisia vessoja! Kesällä on ihanaa siemailla kahvikupillista ja nautiskella jäätelöstä, kun muksu viilettää ympäriinsä laitteesta toiseen.

Hollantilainen Peter Thorwöste perusti Fiskarsin ruukin vuonna 1649 raudan valmistusta varten. Suurin osa tarvittavasta malmista jouduttiin kuljettamaan Tukholman saaristosta, mutta ruukin pitäminen oli silti kannattavaa käytettävissä olevien vesivoiman ja puun ansiosta. Fiskarsista on vuosisatojen saatossa kehittynyt käsityöläisten ja taiteiden keskus Länsi-Uudellemaalle.

Fiskarsin ruukkikylässä järjestetään paljon erilaisia kulttuuritapahtumia ja mm. Slow Food Festivaali. Sieltä saa ostettua mahdollisimman puhtaasti tuotettua lähiruokaa ja paikallisten tuottajien jalosteita. Alueella toimii mm. tislaamo, panimo ja juustola. Kylässä on myös Petris Chocolate Room, johon en itse ole suklaaholistina vielä uskaltautunut käymään.

Tällä kertaa Fiskarsissa oli jouluinen tunnelma. Siellä oli juuri ollut Tuli & Valo valotaidetapahtuma, jonka jäljiltä joessa kellui suuria valaistuja eläinhahmoja. Ne pääsivät kunnolla oikeuksiinsa vasta pimeyden laskeutuessa kylään. Antaakin kuvien puhua puolestaan.4 kommenttia:

 1. Hienot kuvat!
  Hyvää torstai päivää sinne!

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Sari! Kävin juuri kuolaamassa blogisi kuvia. Pitäisi itsekin vähän työstää blogin kuvia muullakin kuin kännykällä. Pieni digijärkkäri siis toivelistalle. ;)

   Poista
 2. Fiskars on kyllä ihanan tunnelmallinen paikka! <3

  Tosi upeita valoteoksia ja kuvia niistä! Niitä olisi kyllä ollut mukava mennä katsomaan, mutta ei näin joulun alla aika riitä kaikkeen vaikka Raaseporissa paljon liikummekin.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, Katri! Fiskars on yksi lempipaikkojani erityisesti kesäisin, mutta kyllä se sykähdytti näin joulunkin alla.

   En tiennyt koko Fiskarsin valotapahtumasta, elleivät ystävämme olisi pyytäneet meitä mukaan. Toivottavasti se järjestetään myös ensi vuonna.

   Poista