tiistai 9. toukokuuta 2017

Raskausajan byrokratiaa

Jos olet raskaana ja kärsit unettomuudesta, kannattaa lukea tämä postaus! Takaan että sinua alkaa väsyttää viimeistään perhe-etuuksien kuvailun kohdalla. Itselläni meinasi tulla kiire tukien ja vapaiden hakemisessa, kun edellinen neuvolani peruuntui vatsatautini takia. Kannattaa siis pistää itselle ylös, milloin viimeistään täytyy hakea mitäkin etua.Kelan opas viime vuodelta.
Byrokratia on naamioitu kauniisiin kansiin.


Sain viimeksi äitiysneuvolassa käydessäni raskaustodistuksen. Siitä lähti käyntiin rakastamani raskausajan byrokratiaosuus. Onneksi Kelan Koti ja perhe -opas on kirjoitettu selkokielellä. Silti syljeskelin kirosanoja hakemuksia tehdessäni. Miehen aiemmin hankkima skanneri tuli nyt tarpeeseen. En nimittäin luota postilaitokseen enää pätkääkään, joten kaikki vähääkään tärkeämmät paperit lähetän joko sähköisesti tai toimitan itse perille mahdollisuuksien mukaan.

Ensin lähetin raskaustodistuksen esimiehelleni. Sitten kirjauduin Kelan asiointipalveluun omilla pankkitunnuksillani. Kannattaa selvittää ensin, miltä ajalta työnantaja mahdollisesti maksaa sinulle palkkaa.

Hain seuraavia perhe-etuuksia:


Vanhempainpäiväraha (yhteisnimitys hakemilleni äitiysrahalle ja vanhempainrahalle)
 • Äitiysrahaa maksetaan lapsen syntymää edeltävältä kuukaudelta siihen saakka, kunnes lapsi täyttää 3 kk. Kannattaa huomioida, että sitä on haettava viimeistään 2 kk ennen laskettua aikaa!
 • Vanhempainrahaa maksetaan äitiysrahan maksamisen loputtua eli noin 3 kk iästä 9 kk ikään asti. Vanhempainvapaalle voi jäädä joko äiti tai isä tai he voivat vuorotella.
 • Näitä etuja varten täytyy toimittaa raskaustodistus Kelaan. Onneksi skannattu versio on helppo ja vaivaton lähettää sähköisesti samassa asiointipalvelussa.
 • Muista myös toimittaa synnytyksen jälkeen jälkitarkastustodistus Kelaan! Ilman sitä ei makseta vanhempainrahaa.
 • Vanhempainrahaa on haettava viimeistään 1 kk ennen vapaan aloittamista.
 • Huomioi, että vanhempainpäivärahoista pidätetään veroa verokortin mukaan!
 • Jos aiot jäädä vanhempainvapaan jälkeen vielä palkattomalle hoitovapaalle, ilmoita esimiehellesi siitä viimeistään 2 kk ennen sen alkua!
Lapsilisä
 • Jokaisesta lapsesta maksetaan lapsilisää sen kuukauden loppuun, kun lapsi täyttää 17 vuotta.
 • Lapsilisää maksetaan lapsien määrän mukaan. Ensimmäisestä vähiten, viidennestä ja sitä seuraavista eniten.
Äitiysavustus
 • Voit valita, otatko äitiysavustuksen äitiyspakkauksena vai 140 € verottomana.
Me päädyimme tällä kertaa valitsemaan äitiysavustuksen rahana, koska tarvitsemme kipeästi pesämunaa uusiin vaunuihin. Esikoisesta valittiin äitiyspakkaus, joka oli kyllä ihan mukava paketti. Oli ihana hypistellä laatikon sisältöä ja yrittää orientoitua sen avulla tulevaan vanhemmuuteen. Nyt olen saanut kavereilta niin hyvin vauvanvaatteita, että pakkaus tuntui vähän turhalta. Perushoitovälineitä löytyy myös omasta takaa.

Kelan byrokratiaosuuden jälkeen kurvasin vielä työpaikalle tekemään työpaikan omaan järjestelmään hakemuksen äitiys- ja vanhempainvapaasta. Se oli onneksi helpoin osuus tämän päivän byrokratiassa.

Lisäsin vielä tähän Kela-Kertun vastauksen koskien vanhempainvapaan verotusta:

"Vanhempainpäivärahasta verotetaan vähintään 25 %, ellet toimita muutosverokorttia sosiaalietuutta varten. Lisäksi, jos olet ansiotyössä ja saat samaan aikaan vanhempainpäivärahaa, maksetaan päiväraha työskentelypäiviltä vähimmäismääräisenä ja veroprosentti on silloin 40 %.
Muutosverokortin toimitettuasi, ennakonpidätys on sen mukainen ja se voi olla alle 25 %.
Jos tilaat muutosverokortin etuutta varten, Verohallinto toimittaa sen suoraan Kelaan."

Hyödyllisiä linkkejä:


2 kommenttia:

 1. Kelan papereiden kanssa saa kyllä olla tarkkana :D Meillä nämä hakemusten täyttämisen ilot ovat taas edessä päin :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Tsemppiä tulevaan! :D Toivottavasti postauksestani oli apua.

   Poista